Tudomány
A szél ereje

A szél ereje

Az osztálytermi tornádó-gyakorlatok mindennaposak voltak Harold Brooks számára, amikor St. Louis közelében nőtt fel. És mint sok ember, úgy gondolta, hogy a tornádók lenyűgözőek. Mi más elég erős ahhoz, hogy megfordítsa a vonatot, vagy fűrészlapot dobjon a fába? „Akkor még nem tudtam, miért menők” – mondja.

Brooks most tornádókutatással foglalkozik. Meteorológus a National Severe Storms Laboratory-ban Normanban, Okla. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) és a norman-i Oklahoma Egyetem működteti ezt a létesítményt.

Brooks és csapata tornádókat tanulmányoz, hogy segítsen az embereknek tervezni ezekkel a pusztító jelenségekkel. Nettie Roozeboom és csoportja megvizsgálja, hogy a szél milyen hatással van a repülőgépekre, épületekre és egyéb szerkezetekre. Kathryn Johnson és mások a szélenergiát tanulmányozzák, hogy a megújuló energiákat praktikusabbá és költséghatékonyabbá tegyék.

A tornádók szörnyű pusztítást okozhatnak. Mégis sima egyszerű szélként indulnak. „Az alapvető folyamatok, amelyek a levegő mozgásához vezetnek egy szobában, képesek lehetnek valami tornádó összeállítására” – mondja Brooks. Hogyan? Azt mondja, a levegő sűrűségében kis eltérésekkel kezdődik. Ahhoz, hogy előkészítsük a pörgést, ezeknek a különbségeknek valóban nagyoknak kell lenniük, és „egy nagyon kis területre kell koncentrálniuk”.

Országosan az Egyesült Államokban évente több mint 1000 tornádó jelenik meg. A szakértők az EF (Enhanced Fujita) skálán értékelik őket. Ez a skála 0-tól 5-ig terjed. Évente nagyjából 500 tornádó minősül EF1 vagy magasabb besorolásúnak, jegyzi meg Brooks. Az EF1 tornádók kisebb károkat okozhatnak az épületekben és betörhetik az ablakokat. Ezzel szemben az EF4 tornádók lapíthatják a házakat. A legerősebb EF5 tornádók teljesen lefújják őket.

A nagyon erős tornádók sokkal ritkábbak, mint a gyengébbek. A klímaváltozás azonban megváltoztatja az ország időjárási szokásait. És az igazán erős tornádók száma és eloszlása megváltozott, Brooks és más NOAA tudósok szerint.

Brooks azon is dolgozik, hogyan lehet jobban előrejelezni a tornádókat. Májusban és júniusban általában több tornádó van, mint más hónapokban. De nem mindig. A tornádók 20 embert öltek meg az Egyesült Államokban 2015 decemberében például. És némely év rosszabb, mint a többi. Brooks csapata reméli, hogy kitalálja, hogyan lehet előrejelezni, hogy egy évszak vagy hónap jobb vagy rosszabb lesz-e, mint az év adott időszakának átlaga. Ha igen, Brooks megkérdezi: „Meg tudjuk csinálni elég jól, hogy valóban számítson?” Más szóval, tudnak-e olyan előrejelzéseket felmutatni, amelyek valóban segítenek az embereknek?

Brooks csapata javítani akar a tornádó figyelmeztetéseken is. Jelenleg ezek a figyelmeztetések a közvetlen fenyegetésekkel foglalkoznak: Tegyen lépéseket az életének védelme érdekében most, különben. Hamarosan a meteorológusok pontosabb előrejelzéseket adhatnak.

Brooks szeret ilyen kérdéseken dolgozni. A válaszok kitalálása még jobb. „A tudós lét lényege, hogy ott van az a rövid pillanat, amikor az ember tud valamit, amit a bolygón senki más soha nem ismert” – mondja. – És akkor az a dolgod, hogy elmondd másoknak.