Otthon
Árnyékolás a teraszon

Árnyékolás a teraszon

A lakás hőszigetelését jelentősen segíti a megfelelő árnyékolás. A piacon rendkívül sok megoldás létezik, legyen szó kézzel lehúzható redőnytől az elektromos, beépíthető változatokig.

De árnyékolást nem csak a redőny biztosíthat. Ha terasszal vagy erkéllyel rendelkezik, a megfelelő eszközök segítségével nem csak kellemesebbé tehetjük ezeket a helyeket egész évben, hanem akár a lakásunk belső komfortjára is hatással lehetünk, annak ellenére, hogy az ilyen árnyékoló megoldások nem közvetlenül érintkeznek az ablakainkkal.

A legkézenfekvőbb árnyékolás, ha készen veszünk motoros vagy kézzel kitekerhető napellenzőt. Ez jó megoldás lehet egy lakás erkélyénél, viszont, ha nagyobb terasszal rendelkezik, akkor már lehet érdemesebb más megoldás után kutatni. Sokan használnak napvitorlát nyáron, azonban azt fel kell függeszteni, ami nem minden esetben elérhető megoldásnak bizonyul. Árnyékolást kialakíthatunk növények segítségével is: egy futórácsot vagy az erkélyünk korlátját használva cserepes futónövényeket telepíthetünk, amik ahogy növekednek, szépen beárnyékolják és díszítik az erkélyünket.

Az árnyékolás császára az épített féltetős szerkezet, ami hosszú távú megoldást jelent a terasz fedésére. Talán a legköltségesebb a meglévő opciók közül, mégis a leghatékonyabb. Befedhetjük ponyvával, esetleg felfuttathatjuk fásszárú futónövényekkel, vagy akár választhatunk valami áttetszőbb anyagot is. A helyes szerkezet elkészítéséhez érdemes szakmai segítséget kérni.