Gazdaság
Hogy működik a munkaerő-kölcsönzés?

Hogy működik a munkaerő-kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzés egy bevett szolgáltatás, amikor egy cégnek munkaerő-hiánnyal küzd, de valamilyen oknál fogva nem tud felvenni több dolgozót.

Ilyen esetben a cégek megkeresnek egy munkaerő közvetítéssel foglalkozó céget, akik segítenek alkalmazottat találni a kialakult hiányra. Milyen okok állhatnak a munkaerő-kölcsönzés mögött?

  • Szeretnének felvenni valakit, de előbb kipróbálnák, hogy mit tud (“try and hire”)
  • A szabadságolások problémájának megoldása,
  • Sürgős megrendelések teljesítéséhez keresnek ideiglenes segítséget,
  • Ha a cégek optimalizálni szeretnék a költségeiket 

A szolgáltatás három fél között jön létre: a munkáltató (kölcsönbeadó), a foglalkoztató (kölcsönvevő) és a dolgozó (munkavállaló). A munkáltató és a kölcsönvevő között polgári jogi viszony keletkezik, a munkaszerződés pedig a dolgozó és a kölcsönbeadó között jön létre. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönvevő és a munkavállaló között közvetlen szerződés nem jön létre, tehát a foglalkoztató cég a szolgáltatásért fizet, ezzel kímélve a kiadásait, ugyanis a munkaerő-kölcsönzés díja költségként és nem bérköltségként jelentkezik.

A munkavállaló a kölcsönadó cég állományába kerül, ők viselik az alkalmazott után járó költségeket, jogi terheket. A foglalkoztató így mentesül az állás betöltésével járó terhektől, kiadásoktól, nem kell állás-interjúztatnia, keresgélnie, adminisztratív dolgokkal foglalkoznia. A szolgáltatást nyújtó cég biztosítja a kölcsönvevőt, hogy ezekről mind gondot fog viselni. A munkaerő-kölcsönzés egy praktikus és hasznos megoldás egy hirtelen keletkező problémára, ami csak rövid ideig tart.