Hogyan szólaltatható meg a tibeti hangtál?

A hangtál megszólaltatásához vagy meg kell ütni a tálat, vagy meg kell dörzsölni a peremét egy speciális bőrrel bevont ütővel. A hangtál dörzsölésével vagy ütésével létrejövő súrlódás rezgéseket kelt. Ezek a rezgések létrehozzák azt a hangot, amelyet hallunk és érezhetünk, amikor a tálat fogjuk.

 

Búgatás, rezgés, ütés:

Ahogy tovább dörzsöli a tál peremét, a súrlódás tovább tartja a hangot. Ezt rezonanciának hívják. A rezonancia az a hang, amelyet akkor is hallunk, amikor megszakítják a kapcsolatot a hangtál és a dörzsfa között. Még sokáig fog szólni, egyre halkabban, hullámzóan.

 

A hangtál bonyolult rezonanciát hoz létre

Hogy egy kicsit bonyolultabbá tegyük a dolgot, a hallható hang eltérő lehet minden egyes ütésnél is! A legtöbb tibeti hangtálat 7 fémből: réz, ón, cink, vas, ezüst, arany vagy nikkel bronz ötvözetből készítik . Az anyag, amelyből a tál készült, illetve a fala vastagsága és az ütés módja adja meg a hangok sokféleségét.

 

A megszólaltatása sok mindentől függ

A gépi, vagy alumínium hangtálak nem fognak ugyanúgy hangzani, mint azok, amelyek bronz ötvözetből vannak. A faütők és a párnázott végű ütők is különböző hangok előállítását teszik lehetővé. Ezen kívül az eszköz mérete, alakja és súlya is befolyásolhatja, hogy milyen hangok csalhatók ki belőle. Érdemes megjegyezni, hogy a hangtál ár szoros kapcsolatban van a mérettel, kidolgozással és a minőséggel.

 

Tibeti hangtál vízzel

A víz hozzáadása megváltoztatja a tál hangját mivel a víz nehezebben rezeg, mint a levegő. A párnák, gyűrűk vagy egyéb kiegészítők szintén megváltoztatják az a tibeti hangtálak hangját, gyakran tompítják a hangokat. E különbségek ellenére a hangtál működése egy egyszerű ötletre vezethető vissza: a peremre ható mozgás, ütés a tál vibrálását idézi elő, gazdag hangtartományt hozva létre. A rezgést átveszi a test, a zenét hallja a fül.

 

A tibeti hangtál vibrációi különféle fizikai, érzelmi és spirituális hatással lehetnek az elmére és a testre. A hangterápia nagyszerű kiegészítő vagy alternatív kezelés lehet számos fizikai vagy mentális probléma esetén, vagy csak kiegészíti a relaxációt.