Játék
Van-e újfajta óvodai udvari játék a piacon?

Van-e újfajta óvodai udvari játék a piacon?

Mikor nem járunk hosszú éveken át egy adott helyen, mindig meglepődünk, mikor visszatérünk és szembesülünk azzal, hogy mennyi változás történt az idő alatt, amíg távolt voltunk. Ez a hatás érhet minket akkor is, amikor gyermekségünk után sok évvel a saját kisgyerekünkkel térünk vissza az oviba és szembesülünk vele, hogy mennyi minden változott, mennyi új dolog került a régi, jól megszokott design helyére.

Minden ovi hasonlóan nézett ki régen, ahogy ma is van egyfajta egységességre való törekvés. Ma már úgynevezett EU-s szabványok alapján készülnek az új játszótéri elemek. Az óvodai udvari játék kínálatban ma olyan darabokat is találhatunk, mint amilyenek a mi régi ovijainkban is voltak, bár persze ezek megjelenésükben már jóval modernebbek. Egyrészt egy EU-s szabvány alapján készült óvodai udvari játék nem fából, nem is betonból készül, hanem alumíniumból vagy műanyagból. A másik játékcsoport pedig azok a készségfejlesztő és élményfokozó elemeket takarja, mint amilyenek a különböző kültéri társasjátékok, memória játékok, trambulinok, újfajta hinták stb.

Bár megfigyelhetünk az óvodai udvari játékok sorában egyfajta evolúciós fejlődést, de a régi jól bevált játékoknál jobbat feltalálni nem igen lehetséges. A mai modern technológia fejlesztget az óvodai udvari játék külső burkán, de a lényeg továbbra is az marad, hogy a libikókán megtanulnak a gyerekek az egyensúlyozás mellett együttműködni, a csúszdánál megmozgatnak olyan izomcsoportokat, melyeket normál körülmények között nem mozgatnának, de emellett megtanulnak sorban állni, figyelni a másik testi épségére és megdolgozni a pillanatnyi élvezetért a felmászás során. Ezeket pedig majd tovább fogják vinni és tovább fogják fejleszteni az életük többi állomásán is az évek során.