Gazdaság
Fizikai munka? Ismerd meg a típusait, ha keresésben vagy!

Fizikai munka? Ismerd meg a típusait, ha keresésben vagy!

A munkakeresők többsége tisztában van azzal, hogy a pozíciók két nagy főcsoportra oszthatóak: a szellemi, valamint a fizikai munkákra. Míg előbbiről elmondható, hogy többnyire intellektuális, szellemi tevékenység útján végzendő (pl. titkárnői vagy könyvelői munkák), utóbbi kevésbé egyértelmű, hiszen rendkívül sokszínű kategóriáról beszélhetünk.

A fizikai munka típusai

A további altípusok meghatározásához exakt fizikai és tudományos alapon meghatározott tényezők használatosak. Tehát előfordulhat, hogy elsőre azt gondolnánk egy munkáról, hogy az még a könnyebb kategóriába tartozik, közben valójában az már a nehezebb munkák típusába sorolandó. Nézzük meg tehát, hogy mi alapján tudjuk definiálni ezeket a csoportokat:

Könnyű fizikai munka:

A könnyű fizikai munkák egyik fő jellemzője, hogy olyan feladatköröket foglalnak magukba, amiknek az elvégzéséhez hozzátartozik a mozgás és járás. De ugyanakkor többnyire lehetőség van a leülésre is munka közben. Fontos kitétel az is, hogy az alkalmazott nem emelhet 10 kilogrammnál nehezebb súlyt, valamint legalább „szobahőmérsékletnek” kell lenni a munkavégzés helyszínén. Ebbe a kategóriába sorolhatóak többnyire a csomagolási munkák, rendszerező, szelektáló feladatok is.

Nehéz fizikai munka:

Nehéz fizikai munkáról akkor beszélhetünk, ha a munkavállaló a műszak alatt folyamatosan járkál vagy áll. Továbbá akár 25-30 kilogrammos súlynál is többet kell megemelnie. Valamint gyakran az időjárási körülményeknek kitett helyen dolgozik. Ezért előfordulhat, hogy nyáron, a napon akár 40 Celsius fok körüli, télen pedig akár 0 fok alatti hőmérsékletben kell tartózkodnia. Az intenzív páratartalom, valamint különböző sugárzások vagy nyomáskülönbségek is kihívást jelenthetnek ezekben a feladatkörökben.