Gépészet
Környezetbarát megoldás a villanymotor

Környezetbarát megoldás a villanymotor

A 21. században már nem lehet szemet hunyni a zöld törekvések felett. Még a gyermekek egyik kedvenc itala, a szívószálas üdítőitalok terén is tapasztalható, hogy változások álltak be.

Nem kaphatóak ma már a réginek számító, káros műanyag szívószálak, helyettük a papír kiszerelés érhető el. Több területen igyekeznek környezetbarát megoldásra váltani, és ez a műszaki területen sem maradhat el. Például a közlekedésben, ami alapvetően nagy károsanyag kibocsátásért felel. Az autóipar számára is kihívást jelentenek ezek a megoldások, azonban ismert eszköz a villanymotor. A villanymotornak köszönhetően zéró károsanyag-kibocsátást érhetünk el.

Ezt pedig a plug-in hibridekkel szemben a tisztán elektromos autókkal lehet kivitelezni. Ugyanis a tisztán elektromos autókban nem belsőégésű motorral találkozunk, hanem a villanymotorral, ami egy külső áramforrásról tölthető. Itt egy nagy kapacitással rendelkező akkumulátor felel a jármű haladásáért. Ennek a kapacitása fogja meghatározni a hatótávolságot is, ezért elmondható, hogy minél nagyobb az akkumulátor, annál messzebb juthat az autó egy feltöltéssel.

Ugyanakkor az elektromos autók elterjedtebb és közkedveltebb használata egyelőre még korlátokba ütközik, pontosan az alacsonyabb hatótávolság és a megfelelő töltőinfrastruktúra hiányosságai miatt. Ezért itt még fejlesztésekre van szükség, ki kell alakítani a legjobb és leginkább környezetbarát megoldásokat. A villanymotor biztosan egy zöld megoldás, a megfelelő kivitelezést is meg kell találni. Akár egyfázisú villanymotor érdekli, akár háromfázisú villanymotort keres, a dcmotor.hu oldalán biztosan megtalálja számításait!