Tech
Mi is az a VPS?

Mi is az a VPS?

A VPS tulajdonképpen a következő lépés lehet az osztott tárhely után azok számára, akiknek már nem elegendő erőforrást nyújtanak azok vagy különlegesebb szoftver igényekkel rendelkeznek. Maga a VPS kifejezés angolul a “Virtual Private Server” rövidítése, és virtuális privát szervert jelent.

Az osztott tárhely ugyanis kiinduló pontnak nagyszerű lehet a hoszting területén, amennyiben valaki még nem rendelkezik tapasztalattal, például weboldalak területén. Költséghatékony és olyan által is kezelhető, aki nem rendelkezik különösebben rendszergazdai ismeretekkel, mivel egyszerűen és gyorsan kezelhető.

Azonban, ha valakinek a vállalkozása elkezd növekedni, és weboldalának a forgalma életre kap, megtörténhet, hogy az osztott tárhely már nem lesz elég, lépni kell egyet a létrán. Ekkor jöhet szóba a VPS, ami lényegében egy fizikai szerveren futtatott virtuális szerver szolgáltatás. Ilyen esetben egy fizikai szerveren egy hypervisor szolgáltatás által több virtuális szervert hoznak létre, ami még mindig szerveren való osztozkodást jelent, viszont a nagyobb tárhely és a privát szféra biztosított legalább. Tulajdonképpen a szerver erőforrásainak a felhasználásában rejlik a különbség.

Az osztott tárhelyek ugyanúgy fizikai szervereken vannak, mint a VPS esetében, de sokkal több felhasználóval kell osztozzanak az erőforrásokon, és egyik felhasználó tevékenysége, tárhelyének terheltsége befolyással van a másikra. Vegyük példának azt, hogy ha egyik felhasználó osztott tárhelyén tárolt weboldalának látogatása megnövekszik, a szerver leterheltsége miatt a másik felhasználó weboldala nem fog, vagy csak lassan fog betöltődni. A VPS esetében ez a probléma nem áll fenn ilyen szinten, mivel ott a felhasználók nagyobb autonómiával rendelkeznek.